За да го направите вашето претпријатие видливо на интернет, следете ги овие чекори:

 1. Креирајте веб страница – Креирањето на веб страница е првиот чекор за присуство на интернет. Вашата веб страница треба да биде добро дизајнирана и оптимизирана за пребарувачките машини, со содржини кои се релевантни за вашата индустрија или бизнис.
 2. Креирајте социјални медиумски профили – Социјалните медиумски профили кај Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram и други се добри начини за изградба на онлајн присуство, и привлекување на нови клиенти.
 3. Регистрирајте се  – Регистрирајте ја вашата компанија на Google Maps, Yelp, Yellow Pages, и други локални мапи и справувачки веб страници. Ова ви помага да го покажете вашето претпријатие во локалната заедница.
 4. Креирајте блог – Креирајте блог каде што ќе објавувате содржини за вашата индустрија, услуги или производи. Ова ќе ви помогне да го зголемите вашето онлајн присуство, и да го зголемите вашето знаење во вашата област.
 5. Користете SEO – SEO е процесот на оптимизација на веб страниците за да бидат видливи на пребарувачки машини. Ова може да ви помогне да го зголемите вашето рангирање на пребарувачките машини и да бидете видливи за потенцијални клиенти.
 6. Користете онлајн маркетинг – Користете онлајн маркетинг за да го промовирате вашиот бизнис и да ги привлечете повеќе клиенти. Можете да користите Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads и други алатки за маркетинг на социјални медиуми.

 

Хостинг:

 

Хостинг на веб страница е услуга која овозможува објавување на веб страница на интернет. Корисникот на хостинг услугата го изнајмува просторот на серверот на хостинг провајдерот за зачувување на сите датотеки поврзани со веб страницата, како текст, слики, видеа и други медиумски елементи.

Кога корисникот го претставува својата веб страница на интернет, серверот на хостинг провајдерот го пребарува содржината на страницата и ја испраќа до веб прелистувачот на корисникот. Хостинг провајдерите можат да нудат различни пакети со различни карактеристики и цени, вклучувајќи го просторот за зачувување, пропусниот опсег, е-пошта, безбедност и други услуги.

 

За да го направите вашиот бизнис онлајн, следете ги овие чекори:

 1. Креирајте веб страница – Ова е првиот чекор за претставување на вашата компанија онлајн. Креирајте веб страница која ќе ги претставува вашите производи и услуги, контакт информации, цени и било кои други информации кои би сакале да ги споделите со вашите клиенти.
 2. Креирајте социјални мрежи профили – Креирајте профили на социјални мрежи како Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn, за да ги промовирате вашите производи и услуги.
 3. Регистрирајте го вашиот бизнис на Google My Business – Ова е бесплатен алатка на Google која ќе ви овозможи да се појавите на Google Maps и Google Search кога корисниците ќе бараат бизниси во вашата локација.
 4. Почнете со онлајн маркетинг – Користете го онлајн маркетингот за да го промовирате вашиот бизнис и да ги привлечете повеќе клиенти. Можете да користите Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads и други алатки за маркетинг на социјални мрежи.
 5. Имплементирајте е-комерц – Ако вашата компанија нуди производи, во размисла влезете со е-комерц. Креирајте онлајн продавница каде што клиентите можат да ги купат вашите производи на лесен начин.

Со овие чекори, вашата компанија ќе биде присутна онлајн и ќе имате можност да ги достигнете повеќе клиенти и да им овозможите лесно да ги купат вашите производи и услуги.

Веб ДизајнНовостиХостинг